• Bestemmingsplan

  Bestemmingsplan

 • Inrichtingstekening [1/2]

  Inrichtingstekening [1/2]

 • Inrichtingstekening [2/2]

  Inrichtingstekening [2/2]

 • Landschappelijk inpassingsplan

  Landschappelijk inpassingsplan

 • Fragment beeldkwaliteitplan

  Fragment beeldkwaliteitplan

De gemeente West Maas en Waal heeft de ambitie om recreatiegebied De Gouden Ham verder te ontwikkelen als toeristisch-recreatieve hotspot in Rivierenland. Eén van de projecten in dit gebied is de ontwikkeling van recreatiepark ‘Landgoed De Acht Morgen'. In opdracht van de gemeente West Maas en Waal heeft ons buro het bestemmingsplan, beeldkwaliteitplan en landschappelijk inpassingsplan opgesteld. 

Landgoed De Acht Morgen betreft een grootschalige dag- en verblijfsrecreatieve voorziening in de entreezone van De Gouden Ham. De ontwikkeling betreft het aanbieden van activiteiten en overnachtingsmogelijkheden voor grote(re) groepen. De accommodaties worden echter zodanig vormgegeven dat kleine(re) groepen, gezinnen en individuele bezoekers er - afhankelijk van de vraag - ook gebruik van kunnen maken. Onderdeel van het plan is het realiseren van een voorzieningencluster (met onder meer een zwembad, indoor-entertainment, een congrescentrum en horeca) en een multifunctioneel terrein waar outdoor evenementen georganiseerd kunnen worden. Het recreatiegebied biedt tevens ruimte voor ondersteunende voorzieningen zoals wellness, activiteitgebonden horeca en ondersteunende detailhandel. Het park kan gebruikt worden door degenen die verblijven op het terrein, recreanten uit de omgeving en inwoners van het land van Maas en Waal.

Buro Waalbrug heeft in opdracht van de gemeente West Maas en Waal het (ontwerp)bestemmingsplan opgesteld, de verschillende onderzoeksbureaus aangestuurd en het proces bewaakt. Als onderdeel van het bestemmingsplan heeft ons buro tevens een landschappelijke inpassingsplan en beeldkwaliteitplan opgesteld. Omdat er nog geen concreet bouwplan aan de ontwikkeling ten grondslag ligt bevat het (ontwerp)bestemmingsplan de nodige flexibiliteit. Het plangebied is grotendeels voorzien van een globale eindbestemming, die inhoudelijk gestoeld is op de inrichtingstekening voor het gebied. Door deze opzet wordt de gewenste flexibiliteit gedurende het ontwikkelingstraject gecreëerd. Met het beeldkwaliteitplan wordt richting gegeven aan de toekomstige uitwerking van het plangebied.

In het kader van de terinzagelegging heeft er op 19 december 2018 een informatieavond plaatsgevonden, waarbij de plannen zijn toegelicht aan omwonenden en andere belanghebbenden. Omroep Gelderland heeft hiervan verslag uitgebracht (zie hier). Op 4 april 2019 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan 'Landgoed De Acht Morgen e.o.' vastgesteld. Wilt u meer informatie, neem dan contact op met Jeroen Langbroek (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 51 91 36 75).

Opdrachtgever: gemeente West Maas en Waal
Type project: bestemmingsplan, beeldkwaliteitplan en landschappelijke inpassing
Locatie: Appeltern, gemeente West Maas en Waal