Omgevingswet: Buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA)

In een eerder artikel hebben we de tijdelijke alternatieve maatregelen (ook wel: TAM’s) zoals het TAM-omgevingsplan besproken.

Gemeenten die het (tijdelijke) omgevingsplan niet kunnen of willen wijzigen met de nieuwe STOP standaard hebben een alternatief in de vorm van de IMRO standaard. Hierbij wordt de bestaande techniek voor het opstellen van plannen tijdelijk gebruikt na inwerkingtreding van de Omgevingswet. Het TAM-omgevingsplan moet voldoen aan de vereisten die de Omgevingswet aan een omgevingsplan stelt zoals een evenwichtige toedeling van functies aan locaties alsmede aan de instructieregels uit het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) en van de provincie.

Naast het TAM-omgevingsplan is er ook de mogelijkheid om op basis van artikel 12.27a Bkl gedurende de transitiefase (tot 1 januari 2032) een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA), gefaseerd, met afzonderlijke aanvragen, aan te vragen. Hiermee kan enige flexibiliteit worden verkregen via een BOPA. De gefaseerde aanvraag maakt het mogelijk om eerst een 'planologisch' basisbesluit te nemen in de vorm van een omgevingsvergunning voor een BOPA. Het bevoegd gezag geeft bijvoorbeeld eerst toestemming voor de plaatsing van het bouwblok, de bouwhoogte en het bouwvolume. De vergunning voor een omgevingsplanactiviteit voor het feitelijk verrichten van de bouwactiviteit, kan dat op een later moment, na het uitwerken van de bouwplannen, worden aangevraagd. Voor wat bij de eerste vergunning al uitdrukkelijk is toegestaan (zoals het bouwblok, de bouwhoogte en het bouwvolume) hoeft bevoegd gezag bij de tweede vergunning niet opnieuw af te wegen of hiermee wordt voldaan aan een evenwichtige toedeling van functies aan locaties.


Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw plan of ontwikkeling? Neem een kijkje op onze website of neem contact op met een van onze specialisten.


https://www.burowaalbrug.nl/buro/omgevingswet


Afdrukken   Email